Uraanikaivoshanke kumoon!

Rengaiden alla rohisee uuden tuntuinen leveä soratie. Tulee outo tunne. Kenellä on rahaa satsata tänne korpeen, jonne ajellessa tavallisesti näkee vain hylättyjä kyläkauppoja, rintamamiestaloja ja umpeen pöhetettyneitä peltoja? Itse asialla olemme linnuntietä mitattuna vain parikymmentä kilometriä Joensuun pohjoispuolella. Tänne pääsisi myös vesireittiä pitkin. Viereinen Kuusoja laskee Pielisjokeen, jossa vettä piisaa syväväylässä laivojakin varten. Ei uraanikaivosta kyltit ja ilmapallot kertovat, että emme ole missä tahansa. Siis missä olemme? Nousemme autosta mäenrinteessä uudenkarhean maastoauton tuntumaan. Paikka on Enon ja Kontiolahden rajalla Riuttalammen länsipuolella. Maastoauton edessä on aitaus ja varoituskilpi: pääsykielletty symboli ja teksti ’Tutkimusalue Areva tutkii’.

Kello on puoli viisi mutta paikalla olevat geologit eivät malta lopettaa. Pitkään odotetut sadekuurot ovat tulleet ja pesevät kalliopintoja puhtaiksi. Näin pinnat kertovat huomattavasti enemmän tutkijoille, jotka ovat oman alansa kokeneinta kastia.

Aitauksen sisäpuolelle saamme kutsun Arevan tekniseltä johtajalta. Kalliota on puhdistettu pintamaista traktorikaivurilla noin sadan neliömetrin lämpäreeltä, mutta mittasuhteet hämää. Valtausalue johon Arevalla on tutkimusoikeudet käsittää 90 neliökilometriä. Siis miljoona kertaa suuremman LÄMPÄREEN.

Arevan tekninen johtaja Erkki Vanhanen osaa PR-työn. Saamme kuulla radioaktiivisuudesta, sen mittaamisesta ja tehosta: alfasäteily ei läpäise edes paperia. Niinpä niin, mitäs riskejä tässä. Tärkeimmät asiat jäävät tietenkin kertomatta. Alfa- tai gamma- tai muu radioaktiivinen säteily tuskin lienee kovin vaarallista kuoleille soluille, mutta miten on elävien solujen laita? Solun pintakalvo ei ole paperin paksuinen eikä solu kuollut. Vaarallisinta radioaktiivisuudessa onkin hienojakoinen pöly. Pölyn päästessä kehkoihin, missä kaasujen vaihto tapahtuu, se kohtaa heikoimman rajapinnan ympäristön ja elimistön väliltä. Täältä radioaktiiviset partikkelit pääsevät verenkiertoon ja kerääntyvät elimistössä aiheuttaen syöpää, heikentäen lisääntymisterveyttä jne. Nyt puhutaan pienen mittaluokan, nano-kokoluokan asioista (kun yksi pölyhiukkanen, joita mahtuu millimetrin matkalle 200 kappaletta, pilkotaan tuhanteen osaan päästään nano-kokoluokkaan). Ihminen käyttää vuorokaudessa noin kilon ravintoa, kolme kiloa vettä ja 36 kiloa ilmaa, siksi ei ole yhdentekevää mitä ilma sisältää.

Tämän vuoden syksyllä lupaavimmat tutkimuskohdat kairataan 100 – 300 metrin syvyteen. Timanttikairauksella saadaan metri metriltä yhtenäistä kivipötköä, joka lähetetään tutkittavaksi. Hyvänä päivänä pötköä saadaan sata metriä. Toivomme tietenkin, ettei mitään löydy. Silloin puhumme taas miljoonista. Hankkeen taustalla oleva globaalijättiläinen Areva muuttaa rahaksi kaiken ja varsinkin sen, minkä vuoksi sen ei tarvitse edes taistella. Laillistetun kaivostoiminnan sekä ympäristöriskin tukena on vanhentunut kaivoslaki ja halvaantuneet poliitikot.

Itä-Suomen kallioperä lukeutuu maailman vanhimpiin ja taitavimmat sijoittajat hyödyntävät sitä pörssien kautta. Sotkamon Talvivaarassa avattu nikkelikaivos löytyi Geologisen tutkimuskeskuksen tutkimuksissa 70- ja 80-luvun vaihteessa. Tällöin esiintymä havaittiin suureksi, mutta verrattain heikkolaatuiseksi. Tämän vuoksi sen hyödyntäminen ei ollut kannattavaa perinteisillä rikastusmenetelmillä, eikä bioliuotusmentelmää haluttu käyttää suuressa mitassa siihen liittyvän riskin vuoksi. Kaivosoikeudet jäivät Outokumpu Oyj:n haltuun, joka myi ne vuonna 2003 entiselle työntekijälleen Pekka Perälälle yhden euron hintaan. Nyt Talvivaaran kaivososakeyhtiö keräsi listautuessaan Lontoon pörssiin yli kolmesataa miljoonaa euroa. Esiintymien malmivarat arvioidaan 336 miljoonaksi tonniksi. Tuotanto on tarkoitus aloittaa vuoden 2008 lopussa. Nikkelin tuotantomääräksi on arvioitu 33 000 tonnia vuodessa. Mutta yllätys-yllätys, rikastukseen käytetään bioliuotusmenetelmää. Kaivoksen malminliuotuskenttää rakennetaan 10 vuoden aikana noin 10 miljoonaa neliömetriä. Löydetystä malmiosta tehdään selvää parissa kymmenessä vuodessa.

Katselemme vaaramaisemaa Arevan tutkimuskentältä ja mietin lukuja ja tälle pohjavesialueelle suunnitelttua uraanikaivosta. Vaikka kaivos toteutuisi 10 prosentin laajuisena Talvivaaran nikkelirikastamosta, olisi ympäristötuho peruuttamaton kaivosalueella, laajalla vyöhykkeellä sen ulkopuolella sekä alapuolisella vesistöalueella. Uraanin rikastusprosessi kuluttaa vettä eniten nykyisistä kaivostekniikoista.

Toivotamme geologeille runsaasti epäonnea tutkimuksissaan ja pakkaudumme autoon. Nokka kohti länttä, Pessi Mannerta ja kiveen hakattua Aurinkoa. Pessi Manner on tehnyt luontoon viisi uraanikaivosten vastaista taideteosta, protestia ks. http://uraanitieto.tormunet.fi/ .

Retkikuntamme: Rattia väänteli Venäjän Karjalan kuuluisin soratievirtuoosi Pentti Stranius, kuvat + teksti Martti Vaskonen, bittikartanlukija Heikki Tiittanen, lisäohjeet Marjukka Erttola, kommentit ja musiikki Edo Pennings.

Kuva Pessi Mannerin kallioon hakatun taideteoksen avajaisista 18.6.2008. Kontiovaaran Kyykässä noin 10 km Riuttalammen tutkimuspaikalta länteen.

3 ajatusta artikkelista “Uraanikaivoshanke kumoon!

 1. Pentti Stranius 24 kesäkuun, 2008 4:41 am Reply

  Tervehdys,
  oikein hyvä selostus uraanihankkeesta – ja myös sitä vastustavan porukan viime tempauksesta – eno-kontiolahti-akselilla. Kiitos Martti!
  Tämmöisiä reportaaseja lisää ja lehtiin myös! Aina voi yrittää, vaikka ei julkaistaiskaan.
  öisinajattelija=soratievirtuoosi

 2. […]     Miksi Vaaramaisemat? Katso: Martin juttu hankkeesta […]

 3. Anneli Heliö 25 toukokuun, 2010 12:33 pm Reply

  Pessi Mannerin teoksen paljastustilaisuus ei ollut kesällä 2008 vaan talvella. Tiedän sen siitä, että olin silloin paikalla. Ja paikka on Enon Kuusjärvellä.

  Ystävällisin terveisin Anneli Heliö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: