Perusturvan puolesta

Perusturvaväki kunnallisvaaleissa

Suomessa elää yli 600 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolella. Silti hallitus ei lupaa mitään parannuksia pienimmillä tuloilla eläville. Työttömyyskorvauksen ja toimeentulotuen korottamisesta ei edes puhuta.

Perusturvan nostaminen ei ole kuitenkaan kiinni rahasta, vaan poliittisesta tahdosta.
SKP ehdottaa 850 euron verotonta perusturvaa jokaiselle, jolla ei ole mahdollisuutta muuhun tuloon työttömyyden, opiskelun, pätkätöiden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. SKP ehdottaa myös verotettavan tulon alarajan nostamista 1050 euroon kuukaudessa ja vaatii vähimmäispalkkalakia, joka takaa vähintään 1350 euron kuukausipalkan normaalista työajasta.
Nykyinen työttömyyskorvaus on esim. vajaa 400 euroa kuukaudessa, joten parannus olisi tuntuva.

Perusturvan nostaminen 850 euroon poistaisi ylimääräisen työn ja vaivan toimeentulotukea haettaessa.
Muutama vuosi sitten Joensuussa toimivan työttömien toimintaryhmän ’Työttömien oma apu’ tehdyssä köyhyyskyselyssä nousi nimenomaan esille sosiaalitoimiston ylimielinen asenne työttömiä kohtaan. Suurin osa toimeentulotukeen kuuluvista menoista on harkinanvaraista, joka jättää yksittäisen työttömän täysin yksittäisen sosiaalityöntekijän armoille. Kun sosiaalitoimi on riippuvainen kunnan rahoituksesta ja sosiaalityöntekijöiden työn tulosta mitataan rahassa, on soppa valmis. Tässä pienituloinen on useimmiten häviäjä. Kesällä 2008 tuli uutisiin tieto, että toimeentulotuki jääkin hakematta yllättävän monilta sen hakemisen vaikeuden vuoksi.

Paitsi rahaa, myös työtä

Työttömyyden lisäksi suurelle osalle töissä olevilla on ongelmana pätkä- ja osa-aikatyö, joka ei takaa riittävää tuloa elämiseen. Suuri osa yli 30-vuotiaista ei ole koskaan ollut muissa kuin pätkätöissä. Tilanteeseen ei auta työelämään valmistavien kurssien käynti, josta hyödyn saavat lähinnä vain kalliisti palkatut konsultit. Työvalmenuskursseihin osallistujat saavat ’palkkaa’ huimat 8 euroa päivässä ruokarahana. Sillä ei pitkälle eletä.

Köyhyyttä ja syrjäytymistä pahentaa vielä julkisten palvelujen heikentäminen, maksujen korottaminen ja palvelujen laajeneva yksityistäminen. Ongelmia aiheuttaa myös asuinkustannusten raju nousu.

Paras keino estää köyhyyttä on mahdollisuus taata oma toimeentulo työnteolla. Siihen tarvitaan lisää työpaikkoja ja työajan lyhentämistä. SKP:n ohjelmassa ehdotetaan työajan lyhentämistä 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta.

Nykyinen käytäntö, jossa pakoitetaan työttömiä työllistämistuella työhön, ei toimi. Työaika on näissä paikoissa niin lyhyt, että kunnollinen palkka elämiseen jää kaukaiseksi haaveeksi.
Eikä nämä työllistämistoimet anna mitään mahdollisuuksia tai edes toiveita oikeaan työhön. Lähinnä työpaikkoja häviää, kun paikalle voi saada ilmaisen työllistetyn työttömän. Näin on käynyt esimerkiksi monissa kulttuurin alan työpaikoissa kaupungeissa ja kunnissa.

Myös erilaiset yhdistykset ’työllistävat’ pitkäaikaistyöttömiä ns. kolmannessa sektorissa. Nämä työllistetyt eivät nauti kuitenkaan normaaleja työssä olevien työn etuja. Tärkeimmät edut ovat esimerkiksi mahdollisuus työterveyshuoltoon, eläkkeen kertymiseen, työkykyä ylläpitävään koulutukseen, ym; puhumattakaan irtisanomissuojasta.
Näissä työllistämistyöpaikoissa työaika säädellään niin lyhyeksi, ettei työpäivään saata kuulua yhtään taukoa. Myös kunnalliset työnantajat, kuten esimerkiksi kirjastot, syyllistyvät tämänkaltaiseen nykypäivän työvoiman riistoon.

Erittäin huolestuttavaa on myös enimmissä määrin työttömien työllistäminen kaupallisissa yrityksissä, kun ’palkan’ maksaa työvoimatoimisto. Lienee selvää, etteivät yrittäjät lisää työpaikkoja, jos voi saada ilmaiseksi työhön työttömän, jolle ei tarvitse maksaa palkkaa.

Perusturva kuntoon

Perusturvan nostaminen on ensimmäinen askel kyöhyyden poistamiseen. 1990-luvun laman jälkeen perustukia ei ole tarkistettu. Pienet korotukset, joita hallituksella on tapana lupailla ennen vaaleja, eivät paljon auta ja jäävät usein vielä toteutumatta. Esimerkiksi opintorahaan vuonna 2008 luvatut korotukset eivät poista jälkeenjääneisyyttä, joka syntyi kun tukea ei korotettu 15 vuoteen.

SKP:n vaatimuksien toteutuminen maksaisi noin 800 miljoonaa euroa vuodessa. Neljässä vuodessa tämä tekee 3,2 miljardia euroa. Viime vuosina on käytetty suurempia summia rikkaita suosiviin verohelpotuksiin. Kyse ei ole siis rahasta, vaan poliittisesta tahdosta.

Kiristämällä pääomatulojen ja yritysten voittojen verotusta, palauttamalla suuriin omaisuuksiin kohdistuva varallisuusvero ja ryhtymällä verottamaan pörssikeinottelua voidaan saada enemmän rahaa kassaan, kuin mitä perusturvan kuntoon saaminen maksaisi.

Kunnat, näin kunnallisvaalien alla, hyötyisivät perusturvan nostamisesta paitsi menojen vähäntymisenä esimerkiksi sosiaalitoimessa myös ostovoiman kasvamisena.
Verotettavan tulon alarajan nostamisesta aiheuttuva verotulojen menetys kunnille voidaan korvata saattamalla pääomatulot kunnallisverotuksen piiriin.

Alla oleva taulukko osoittaa SKP:n ehdotuksen rahallisen puolen:

Menot Milj. €

1. Työttömyysturva +706
peruspäiväraha +134
työmarkkinatuki +572
2. Kansaneläke +1180
3. Eräät päivärahat +250
4. Opintotuki +2100
5. Toimeentulotuki -523
6. Eräiden ryhmien asumistuet (arvio) -550

Yhteensä +3163

Tulot
1. Luonnollisten henkilöiden pääomatulojen
verotuksen nostaminen 30%:iin verotettavasta tulosta +350
2. Yritysten tuloverotuksen nostaminen 33%:iin
verotettavasta tulosta +2000

3. Varainsiirtovero ulotetaan koskemaan Helsingin arvopaperipörsissä tehtäviä kauppoja 0,5%:n verolla +1500

4. Varallisuusvero +150

Yhteensä +4000

Lisätietoja: Aloite perusturvan takaamiseksi jokaiselle.
Suomen kommunistinen puolue 19.5.2008

Tätä vihkoa on käytetty artikkelia kirjotettaessa.

Edo Pennings

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: