Punaiset Suvipäivät-satoa

Valtimon Punaiset suvipäivät kokosi heinäkuun alussa koleasta säästä huolimatta 40 henkeä P-Karjalasta, P-Savosta ja Kainuusta Valtimon Maanselkään Anita ja Lauri Tienhaaran vieraaksi. Tilaisuus oli Ylä-Karjalan kommunistien ja SKP:n  Joensuun piirin  järjestämä

Lena Hulden 4.7.09 Maanselässä

Lena Hulden 4.7.09 Maanselässä

SKP:n varapuheenjohtaja Lena Huldén käsitteli alustuksessaan 2. maailmansodan aikana ja välittömästi sen jälkeen Itämereen upotettujen taistelukaasujen aiheuttamia ympäristöongelmia. Saksalle kuuluneita kemiallisia aseita upotettiin yhteensä huikeat 305.000 tonnia. Osa myrkylasteista tiputeltiin mereen tynnyreissä laivojen kansilta ja niiden sijaintipaikat ovat tuntemattomia. Sodan jälkeen 1945 – 1948 kokonaisten myrkkylaivojen upotuspaikat ovat paremmin tiedossa, mutta ratkaisua myrkkyjen leviämisen estämiseksi ei toistaiseksi ole. Kemiallisten aseiden uhriksi joutuu myös Ruotsi, joka onnistui pysyttelemään II-maalilmansodan ulkopuolella.

Taistelukaasuista sinappikaasu on niistä vaarallisin ja se on aiheuttanut ongelmia kalastajille Ruotsissa ja Tanskassa. Se muodostaa edelleen vakavan ympäristöuhan, kun tynnyrit ruostuvat ja myrkky leviää mereen.
Keskustelussa tulivat esiin monet sodankäynnin aiheuttamat ympäristöongelmat; mm. Vietnamin sodassa käytetty dioksiini sademetsien tuhoamisessa ja köyhdytetty uraani ensimmäisestä Persianlahden sodasta alkaen.

Opettaja Kirsti Era Rauhanpuolustajista käsitteli puheenvuorossaan EU:n militarisointia ja NATO:a. Ne kietoutuvat sotilaallisen yhteistyön kautta yhä tiiviimmin yhteen. Suurin osa EU-maista on NATO:n jäseniä ja päinvastoin. Suomea Nato kaipaa rahoittajaksi. Keskustelussa Suomen NATO jäsenyyden estäminen nähtiin edelleen välttämättömäksi, koska uudet jäsenet vahvistavat sotilasliittoa ja siten vähentävät turvallisuutta.

Vanha tupa ja uudet näkökulmat arkipäivään

Vanha tupa ja uudet näkökulmat arkipäivään

Toimittaja Piia Valkonen kuvasi omassa puheenvuorossaan arkipäivän militarisoitumista. Se näkyy ihmisten agressiivisuuden lisääntymisenä ja satunnaisina väkivallan tekoina mm. kouluammuskeluna ja ihmisten sopeuttamisena lääketieteen avulla yhteiskunnan tahdottomiksi rattaanpyöriksi. Keskustelussa viitattiin vapaaehtoisen maanpuolustuksen , sotamuistelujen ja armeijan jatkuvaan esilläoloon.

Keskustelu jatkui vilkkaana vielä savusaunan löylyssä ja myöhemmin illanvietossa työväenlaulujen lomassa. Kaikki osanottajat haluavat varmasti muistaa isäntäväkeä erityisellä lämmöllä suuren työmäärän vaatineesta vieraanvaraisuudesta. Ilman sitä onnistunut tapaaminen ei olisi ollut mahdollinen.

Lauri Tienhaara vasemmalla ja kommentaattorit

Lauri Tienhaara vasemmalla ja kommentaattorit

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: