29.9. julkisten palvelujen leikauksia vastaan

Eurooppalainen toimintapäivä 29. syyskuuta – järjestäjänä Kriittinen ay-verkosto, mukana Vanun aktiiveja ym.

Pieni joukko puolusti julkisia palveluja tosissaan.

Elvytystä – ei leikkauksia / Joensuu kauppatori / puhe Martti Vaskonen

Suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen erityispiirre on korkea järjestäytymisaste.

Toinen erityispiirre on laajasti järjestäytyneen ammattiyhdistysväen tyrmäävä passiivisuus.  Kolmas erityispiirre on heikko edunvalvontatyö.

Mitkä asiat voisivat selittää nämä kolme erityispiirrettä, jotka liittyvät suomalaiseen ammattiyhdistysliikkeeseen? 1 korkea järjestäytymisaste, 2 tyrmäävä passivisuus, 3 heikko edunvalvontatyö.

Korkea järjestäytymisaste lienee suurelta osin perintöä niiltä ajoilta, jolloin ay-liike kävi voimakasta kamppailua työehdoista ja siitä työpaikoille syntynyt käytäntö ohjata uudet tekijät liiton jäseniksi. Osaselitys voisi olla ay-liikkeen kautta saatava parempi työttömyysturva, työttömyyskassapäiväraha.

Toinen ja kolmas erityispiirre: tyrmäävä passiivisuus ja heikko edunvalvontatyö vaatii pitemmän selityksen. Tyrmäävä passiivisuus ja heikko edunvalvontatyö pulppuavat samasta lähteestä. Tälle lähteelle voi antaa nimenkin: edustuksellinen demokratia. Lyhyesti sanottuna edustuksellinen demokratia on sitä, että tämä laaja, järjestäytynyt ammattiyhdistysten kenttäväki, perusjäsenet eivät saa päättää suoraan mistään heitä koskevasta asiasta.

Esimerkiksi käytäntö jonka mukaan työehtosopimusten hyväksyminen alistettiin jäsenäänestykseen on historiaa. Näin vaikka palkka- ja työehdot ovat tärkein syy, miksi työntekijät ylipäänsä järjestäytyvät ammattiliittoihin. Työntekijöistä on tullut ay-johdolle mukavia jäsenmaksurobotteja, jotka turvaavat ay-eliitin ylellistä elämää. Jäsenmaksujen keräämisen hoitaa kätevästi työnantaja. Työnantajien uhkaus lopettaa jäsenmaksujen keräys onkin ainoa syy, mikä on saanut SAK:n takajaloilleen ja uhata vastatoimena yleislakolla.

Ay-eliittiä edustaa Eero Heinäluoma. Mitä yhteistä on pätkätöissä rimpuilevalla ja entisellä ay-johtajalla, nykyisellä kansanedustaja Eero Heinäluomalla. Heinäluoman suurin huolenaihe oli ja on varmaan vieläkin osakesalkku? Osakesalkusta tuli ongelma samalla, kun hänet valittiin valtionvarainministeriksi. Ettei vaan ministeri Heinäluoma omistaisi liikaa fortumia, finnairia, soneraa tai jotain muuta putiikkia, jonka asioista joutuu päättämään. Onko kaikki kuulijat varmoja siitä, etteivät omista liikaa fortumia, soneraa, kemiraa tai jotain muuta entistä valtion firmaa, jolla on lyöty sisäpiireissä rahoiksi yksityistämiskarkeloissa?

Martti Vaskonen puhuu, taustalla tilaisuuden juontaja Pentti Stranius

Edustuksellinen demokratia verhonaan muutama ay-sisar ja -veli päättävät satojentuhansien ihmisten työehdot ja osallistuvat ns. kolmikantaneuvotteluihin, joilla romutetaan suomalaista sosiaaliturvaa. Räikein esimerkki tästä ns. minitupo, jolla poistettiin työnantajan kansaneläkemaksu tämän vuoden (2010) alusta. Tämä muutos teki yli 800 miljoonan euron vajeen valtion verotuloihin ja kaventaa selkeästi perusturvan rahoitusmahdollisuutta.

Suomalaista ammattiyhdistysliikettä on kammettava uusille urille. Suomalaista työelämän laatua on parannettava tuntuvasti. Meidän on parannettava työsuhdeturvaa, minipalkkoja sekä korjattava verotusta siten, että pääoma- ja palkkatuloja verotetaan samalla tavalla. Meidän on turvattava julkisten palvelujen saatavuus ja perustulo, joka on vähintään 900 euroa kuukaudessa.

Näitten uudistusten toteuttaminen ei onnistu ilman ammattiyhdistysliikettä, eikä näitten uudistusten toteuttaminen onnistu, ennen kuin saamme suoraan osallistua päätöksentekoon ja opimme toimimaan yhdessä selkeitten tavoitteiden puolesta.

Juuri tänään näitten samojen tavoitteiden puolesta toimii jo Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö ja sen kymmenet tuhannet kannattajat sadoilla paikkakunnilla Euroopassa. Suomessa toimintaa järjestää Kriittinen ay-verkosto. Tervetuloa yhteistyöhön!

Toritilaisuuden jälkeen klo 19 oli Jokelassa keskustelu otsikolla Ay-liike ja kriisit. Väkeä oli noin 20 henkeä ja keskustelu ay-liikkeen aktiivisuudesta ja jäsendemokratiasta kriittistä ja vilkasta.

Vasemmalla yleisöä, oikealla panelisteja: lehtorit Jouko Jokisalo ja Päivi Harinen (ISY), kirvesmies Petteri Tahvanainen ja JHL-aktiivi, osastosihteeri Tuulikki Jouskari.

Mainokset

Avainsanat:, , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: