Suuri puhallus (pankkituesta)

kirjoittaja Ari Sulopuisto Ruokaa - ei aseita -tapahtumassa

EU-maiden yhteinen Euroopan keskuspankki EKP, meidän pankki (?), voisi halutessaan rahoittaa suoraan rahan tarpeessa olevia jäsenmaitaan. Ei olisi mitään velkaongelmaa. Ei tarvittaisi pankkien pelastuspaketteja, verojen korotuksia, ei julkisten palvelujen, eikä sosiaaliturvan leikkauksia.

On käynnissä suuri ”puhallus”, jolla valtioille varmaa lainaa holtittomasti jakaneitten pankkien ja suursijoittajien osinkotulot pelastetaan veronmaksajien rahoilla.

Nyt valtioiden omistama Euroopan keskuspankki lainaa liikepankeille rahaa yhden prosentin korolla ja liikepankit lainaavat sen takaisin valtioille vaikkapa kuuden prosentin korolla. Sijoittajien kannalta hieno systeemi, moderni yhteiskunta kun tarvitsee lainarahoitusta toimiakseen.

Samoihin pankkeihin kytköksissä olevat luottoluokituslaitokset määrittelevät eri maiden luottokelpoisuuden. Huono sijoitus nostaa maan tarvitsemien luottojen korkoa ja taas kilisee rahaa pankkien omistajille. Ne korkoeurot puristetaan meidän tavallisen kansan selkänahasta. Vai etkö huomaa miten sitä tehdään?

Tähän meidän ei tarvitse alistua. Hylätään pankkien pelastuspaketit ja julkisten palvelujen leikkauslistat. Vaaditaan Euroopan keskuspankilta jäsenmaiden suoraa rahoitusta. Euroopan ay-liikkeen ja vasemmiston yhteisvoimin se on mahdollista toteuttaa.

”Sen sijaan, että Katainen ja muut valtiovarainministerit tuskailevat EU:n kriisirahaston käyttöönoton tuottamien huolien kanssa, he voisivat ratkaista Euroopan kriisin kerralla vaatimalla Euroopan keskuspankkia toimimaan asiassa niin kuin keskuspankin kuuluu. Irlanti, Kreikka ja muut velkaantuneet valtiot tarvitsevat tällä hetkellä halpaa keskuspankkirahaa, jonka Euroopan keskuspankki voi niille tarjota.” Näin kirjoitetaan rahajatalous.wordpress.com -blogissa.

Tällä tavoin voitaisiin pitää talous pyörimässä. Se loisi nopeasti kysyntää myös yksityisille yrityksille ja kriisitaloudet alkaisivat elpyä ja julkista rahoitusta tarvittaisiin vähemmän. Näin finanssikeinottelijoiden aiheuttama kriisi olisi ratkaistavissa hyvinvointiyhteiskuntaa tuhoamatta.

Pankit eivät hoida missään maassa sosiaaliturvaa, valtio sen tekee. Hittojako me siis pankkeja pelastetaan, pelastetaan kansalaisten perusturva.

Ari Sulopuisto, työhenkilö, SKP:n kansanedustajaehdokas 2011

Mainokset

Avainsanat:, , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: