Melkoisen erikoista vastuullisuutta

 

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja pääministeri Mari Kiviniemi peräänkuuluttavat vastuullisuutta etsiessään tukea Brysselin kabinetissa hyväksymälleen Euroopan vakauspaketille. Eduskuntaan sopimusta ei aiota tuoda ennen vaaleja, joten äänestäjät eivät pääse arvioimaan sitä.

Talouselämä-lehden mukaan neljässä EU:n kriisimaassa on eurooppalaisilla suurpankeilla huikeat 1500 miljardin euron epävarmat lainasaatavat. Lehden mukaan lainananto on jälleen kasvussa, koska ne ovat erittäin tuottoisia pankeille. Viimeisen viiden vuoden aikana pankit ovat saaneet kriisimaista satojen miljardien korkotuotot. Pankit luottavat siihen, että EU-maat takaavat lainat edelleen ja (tarvittaessa) maksattavat riskit veronmaksajillaan.

On tärkeää huomata, että kriisimaiden lainat ovat yksityisten keinottelijoiden lainoja, kuten Irlannin ja Espanjan rakennuskupla osoittaa. Siis tavoitteena on että, voitot yksityistetään mutta tappiot maksatetaan kansalla esim. sosiaaliturvan kulujen leikkaamisella..

Erityistä vastuullisuuta nykyisiltä päättäjiltä osoittaa heidän aikomuksensa sitoa tuleva, vaalien jälkeinen hallitus, toteuttamaan vakaussopimukseen tiettävästi sisältyvää kilpailukykysopimusta. Sillä aiotaan leikata julkisia palveluja ja heikentää palkkoja ja eläke-etuja koko EU:n alueella. Suomessa tätä pohjustetaan nyt puhumalla ”kestävyysvajeesta”. Leikkausten varmistamiseksi vakauspaketissa tiettävästi annetaan EU-komissiolle oikeus puuttua jäsenmaiden budjettipolitiikkaan.

Vakaussopimus merkitsee käytännössä avoimen piikin antamista pankeille jatkaa valtioiden lypsyä. Se tarkoittaa tulevaisuudessa yhä suurempia kuplia, jotka tulevat aiheuttamaan suuria ongelmia reaalitaloudelle. On arvioitu, että läntisissä teollisuusmaissa menetettiin vuosien 2008 – 09 finannssikriisissä yhdeksän miljoonaa työpaikkaa. Niiden takaisin saamiseen tarvitaan noin12 vuoden ”tavallinen” talouskasvu.

Niinpä minua ihmetyttääkin kenelle valtaeliitti oikeasti on tai on olevinaan vastuussa, kun se aikoo sälyttää tulevien sukupolvien kannettavaksi finanssikeinottelijoiden synnyttämän taakan?

Kommunistien mielestä kriisipankit on otettava yhteiskunnan omistukseen ilman korvausta omistajille, näin turvataan pankkijärjestelmän toiminta. Keinottelijoiden pelastamisen sijaan rahoitusta on suunnataava reaalitalouteen, julkisiin palveluihin, teollisuuteen ja rakentamiseen. Pieniä palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa on korotetava koko Euroopassa.

Emme tahdo maksaa kriisiänne, annetaan yhdessä kenkää rahaeliitille.

 

Mainokset

Avainsanat:, , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: