Vappupuhe Juuassa 30.4.2011

Hyvät toverit!  Käydyissä eduskuntavaaleissa tapahtui muutoksia, joita ei ole tapahtunut vaaleissa vuosikymmeniin. Porvarihallituksen puolueet saivat ankaran tuomion äänestäjiltä. Ne menettivät yhteensä yli 200 000 ääntä ja 27 kansanedustajan paikkaa.

Kansan tuomiosta pääsivät osallisiksi myös edellisiin hallituksin osallistuneet vasemmistopuolueet, jotka menettivät yli 50 000 ääntä ja yhteensä kuusi kansanedustajaa. Vasemmistopuolueiden yhteiskannatus ei ole koskaan Suomen vaalihistoriassa ollut niin alhaalla kuin nyt.

Näin merkittävän muutoksen taustalla on valtavan suuri, aito tyytymättömyys ja halu protestoida valtaapitäviä vastaan. Ihmiset, joita on vuodesta toiseen petetty hallituksiin osallistuneiden puolueiden toimesta, lähtivät nyt liikkeelle.

Tyytymättömyys kanavoitui Perussuomalaisille, joilla ei kuitenkaan ohjelmissaan eikä vaatimuksissaan ole juuri minkäänlaisia ratkaisumalleja heitä äänestäneiden ihmisten vakaviin ongelmiin.

Ihmiset haluavat muutosta, mutta onko sitä mahdollista saada aikaan kokoomuksen johtamasta hallituksesta käsin. Valtaeliitti on hyvinvointivaltion kimpussa. Palveluja leikataan ja yksityistetään. Työväenliikkeen pitkäaikaiset saavutukset ovat uhattuina.

* * *

Käynnissä on koko EU:n laajuinen puhallus, jossa julkiset palvelut aiotaan alistaa yksityiselle bisnekselle. Velkakriisi, joka on synnytetty keinottelijoiden toimesta, antaa siihen oivallisen tekosyyn.

Talouselämä-lehden mukaan neljässä velkaisimmassa maassa, Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa ja Espanjassa on Euroopan suurpankeilla lähes 1500 miljardin epävarmat saatavat. Näiden vastuiden kantajaksi ollaan kytkemässä työntekijöitä, niin Kreikassa, Portugalissa, kuin Suomessakin.

Kriisimaiden julkisten palvelujen leikkaaminen ei ole rauhoittanut markkinoita. Jyrki Katainen ilmoitti viime kesänä Kreikan tukipaketin jälkeen, että ”markkinavoimista otettiin niskalenkki”. Kuitenkin keinottelijoiden Moolokin kitaan on työnnettävä lisää veronmaksajien rahaa. Euroopan Keskuspankki tukee myös keinottelua. Se lainaa rahaa pankeille yhden prosentin korolla. Pankit myyvät sitä eteenpäin jopa 7 prosentin korolla riskimaihin. Ja veronmaksajat takaavat.

Nykyisen maailmanlaajuisen talouskriisin aikana on pankkijärjestelmän pelastamiseen roskaluotoilta käytetty tähtitieteellisiä summia, etupäässä veronmaksajien rahaa. On laskettu, että ne vastaavat 1/3 koko maailman BKT:stä. Läntisessä maailmassa on menetetty miljoonia työpaikkoja, joiden korvaamiseen tarvittaisiin yli kymmenen vuoden herkeämätön talouskasvu.

Rahan syytäminen pankkien omistajille vain pahentaa tilannetta ja synnyttää uuden, isomman keinottelukuplan.

Pörssiyhtiöt irtisanovat ja lomauttavat työntekijöitään ja jakavat samaan aikaan entistä suuremman osan tuloksesta osinkoina sijoittajille. Niiltäkin osin keinottelukupla vain paisuu.

Tämäkö on Kataisen kaipaamaa vastuullista politiikkaa? Tälläkö tavalla luodaan talouskomissaari Olli Rehnin peräänkuuluttamaa vakautta euroalueelle? Rehn kehtaa vielä väittää, ettei kyseessä ole pankkien tukeminen.

* * *

Kommunistien mielestä EU-maiden velkakriisissä on olennaista, ketä tuetaan ja kenen rahoilla. Se on poliittinen valinta.

Euroopan vasemmisto on eurooppalaisten vasemmistopuolueiden yhteistoimintajärjestö, johon kuuluu Suomesta SKP ja Vas.liitto. Se vaatii velkaantuneiden maiden tukemista velkasaneerauksella, niin että tappiot jäävät sijoittajien maksettavaksi.

Pitää puuttua kriisin syihin, pääomat on saatava keinottelutaloudesta reaalitalouteen. Sen vuoksi on korotettava palkkoja ja verotettava pääomatuloja. Varoja on suunnattava julkiselle sektorille, korotettava sosiaaliturvaa ja parannettava julkisia palveluja. On turvattava lähipalvelut ja ihmisten mahdollisuus vaikuttaa niiden toteuttamiseen. Talouden vakauttamiseksi julkiselle sektorille on annettava vahvempi ja laajempi rooli.

Harmaa talous on pantava kuriin. Talous on saatava palvelemaan ihmistä, eikä ihminen taloutta. Keinottelevat pankit on otettava yhteiseen omistukseen ja demokraattiseen valvontaan. Sekin vakauttaa taloutta.

Euroopan vasemmisto on päättänyt tehdä kansalaisaloitteen näiden tavoitteiden puolesta. Aloitteen tueksi tullaan käynnistämään Euroopan laajuinen vähintään miljoonan nimen keräys.

* * *

Suomessa ihmiset haaveilevat toisenlaisesta politiikasta kuin nykyinen. Enemmistö haluaa, että köyhyyden lisääntyminen ja tuloerojen kasvu pysäytetään, kaksi kolmesta haluaa kunnolliset julkiset palvelut. Ihmiset eivät halua Natoon eikä USA:n johtamiin sotiin ympäri maailman. Nyt on tarjolla ristiretki Libyaan. Kuka uskoo, että kokoomuksen johdolla voidaan toteuttaa ihmisten toiveet?

Pohjois-Karjalassa kommunistit ovat toimineet aktiivisesti Perusturvan puolesta. Tavoite on 900 euroa kuukaudessa. Vaadimme 1500 euron minipalkkalain säätämistä ja verotettavan tulon alarajan nostamista 1100 euroon kuukaudessa.

Näin paikallinen kansalaistoiminta kytkeytyy Euroopan laajuiseen toimintaan paremman sosiaaliturvan, parempien palkkojen ja julkisten palvelujen puolesta leikkauspolitiikkaa vastaan.

Viime syksynä Euroopan ammattiyhdistysliike, Euroopan Vasemmisto ja monet kansalaisjärjestöt osoittivat mieltä tunnuksella: ”Emme maksa teidän kriisiänne”. Tunnus on edelleen ajankohtainen.

Ammatillinen- ja poliittinen työväenliike voi yhteisellä kansainvälisellä toiminnalla konkreettisten tavoitteiden puolesta vetää mukaansa kansan suuren enemmistön. Ihmiset kaikista kansankerroksista pitää saada mukaan, myös populisteihin pettyvät ihmiset. Silloin on mahdollista toteuttaa ihmisten haaveet ja saada aikaan toisenlainen, oikeudenmukaisempi Eurooppa ja maailma.

Hannu Ketoharju, SKP:n Joensuun piirin sihteeri

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: