Ihmiset liikkeelle muutoksen puolesta

Eduskuntavaalien jälkeen nähdyt politiikan käänteet osoittavat, miten huonosti hallituksen ja Elinkeinoelämän Keskusliiton johtama poliittinen järjestelmä toimii. Se tuottaa salaisia neuvotteluja hämäristä hankkeista. Nyt tarvitaan demokratiaa, kansalaisten osallistumista politiikkaan vaalien välilläkin.

143 eduskuntaan valittua kansanedustajaa ilmoitti vaalikoneessa vastustavansa Portugalin tukipäätöstä. Valtaeliitin pani Suomen vastavalitun eduskunnan hyväksymään sen äänin 137-49. Suuria riskejä ottaneet sijoittajat pelastetaan periaatteella: voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan. Vaalipetos on ilmeinen ja pahenee kunhan uusi hallitus on saatu kokoon.

Tukipaketti sisältää mittavan leikkauslistan. Portugalissa alennetaan palkkoja, valtion ja kuntien työntekijöitä irtisanotaan, huononnetaan terveys-, sosiaali- ja koulutuspalveluja. Laaja valtion yhtiöiden, kuntien liikelaitosten ja valtion omaisuuden yksityistäminen kuuluu myös tukipakettiin. On hämmentävää, että SDP vaati valtion omaisuuden yksityistämistä Portugalissa kynnyskysymyksenä paketin hyväksymiselle.

Euroopan vasemmisto, Euroopan ay-liittojen yhteisjärjestö, Attac ja monet muut näkevät Portugalin kriisipaketin olevan osa laajempaa uusliberalistista ohjelmaa. Jos vastustaa vain Portugalin kriisipakettia, voi silti siunata pysyvän vakausrahaston europlus-paketin. Se pönkittää nykyistä pankkijärjestelmää, ajaa yksityistämistä ja antaa EU-komissiolle vallan kontrolloida jäsenvaltioiden budjetteja.

Suomen tuleva hallitus sitoutuu tiukasti tähän EU-politiikkaan. Se tulee vaatimaan meilläkin leikkauksia julkisiin palveluihin ja niiden yksityistämistä. Lipposen sateenkaarihallitus myi valtion omaisuutta 90-luvulla, heikensi sosiaaliturvaa ja leikkasi valtion rahoitusta kunnille, siihen operaatioon tarvittiin vasemmistoa vastuunkantajaksi. Nyt on vuorossa kuntien omaisuuden ja palvelujen laaja yksityistäminen eurokriisin ja ”kestävyysvajeen” varjolla. Tähänkin tarvitaan ”vastuunkantajia”.

Ihmiset äänestivät vaaleissa muutoksen puolesta. Heidän toiveensa murskataan nyt, sama rahaeliitin etujen mukainen politiikka jatkuu, osin uusin naamoin, mutta vieläkin kovempana.

Kysymys on demokratian syvästä kriisistä. Valtapuolueiden kautta on entistä vaikeampi saada muutosta aikaan. Tähän ei pidä alistua. Ihmisten on lähdettävä yhdessä liikkeelle, kuten Espanjassa nyt viimeksi. Tarvitaan kansalaistoimintaa, joka voi painostaa vallanpitäjät politiikan suunnan muuttamiseen. Tulonjakoon voidaan saada oikeudenmukaisuutta verottamalla kaikkia tuloja yhdessä progressiivisesti. Lisäämällä suurten tulojen ja omaisuuksien verotusta saadaan varoja julkisen terveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja koulutuksen kehittämiseen ja 900 euroa/kk perusturvan toteuttamiseen. Ruuan arvonlisäveroa on heti alennettava.

Me kommunistit olemme valmiit tähän ja haluamme olla omalta osaltaan rakentamassa muutosliikettä.

SKP:n Joensuun piirin vuosikokous 28.5.2011

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: