Vappupuheet 1.5.2012

Juuan työväen yhteisen vappujuhlan puhujat: vasemmalta Ritva Rautiainen (sd), Jarkko Tuononen (sd), Ritva Väyrynen (vas) ja Hannu Ketoharju (SKP)

 

Juuan vappujuhlan puhe 30.4. 1912

Hyvät toverit
USA:n asuntoluotoista syksyllä 2008 puhjennut finanssikriisi jatkaa vellomistaan EU:ssa. Varsinkin Kreikka on ollut myrskyn silmässä. Lähes kaksi vuotta on hoidettu Kreikan velkaantumista pelastuspaketeilla ja potilas onkin kuolemaisillaan.
Kreikkaan on laitettu rahaa yhtä paljon, kuin sen julkinen velka oli kriisin alussa. Kuitenkin velka on nyt kaksinkertainen. Samaan aikaan on leikattu palkkoja ja eläkkeitä, kreikkalaiset on suistettu köyhyyteen ja toivottomuuteen. Itsemurhat ovat kaksinkertaistuneet ja nuoriso lähtee maasta.

Nyt kriisi on leviämässä Espanjaan, Portugaliin, Italiaan. Kriisin varjolla on luotu Euroopan vakausrahasto, kaiken demokraattisen kontrollin ulkopuolella oleva yksityinen yhtiö. Sen tehtävä on jakaa pankkitukea eurooppalaisille suurpankeille. Päätösvaltaa käyttävät samaiset pankkiirit, jotka ovat toimillaan aiheuttaneet kriisin. Kuukausi sitten EU-maiden valtiovarainministerit varasivat lähes tuhat miljardia euroa pankkien saatavien varmistamiseksi. Aiemmin Euroopan keskuspankki lainasi samanlaisen summan pankeille. Yhteensä siis 2000 miljardia euroa, jotka ovat hävinneet finanssikeinottelijoiden hämäriin kiemuroihin. Jopa valtioista on tullut niiden pelinappuloita, summat ovat niin suuria.

Eipä ihme, että tämän seurauksena valtaeliitti leikkaa julkisia menoja. Suomessa hallitus ottaa yli miljardi euroa pois kuntien valtionavuista. Hallitus haluaa romuttaa terveydenhoidon, koulutuksen, ympäristönhoidon, jopa koko sosiaalivaltion. Hallitus ajaa kuntia pakkoliitoksiin ja vaatii palvelujen kiihtyvää yksityistämistä.

Rahamarkkinoiden vapauttaminen on ollut varsinainen miina nykyisessä, uusliberalistisessa politiikassa. Se on antanut pankeille mahdollisuuden laajamittaiseen velalla keinotteluun. Maallikon on mahdoton käsittää sen mittasuhteita ja sen erilaisia muotoja. Pankit luovat ”tyhjästä” rahaa, se näkyy kuplataloutena. Esko Seppäsen mukaan keinottelussa on mukana ainakin 30 kertainen määrä rahaa maailman reaalitalouteen verrattuna. Nyt se uhkaa räjäyttää koko hyvinvointivaltion.

Juuri näiden keinottelijoiden voittojen takaamiseksi rahaeliitti jatkaa köyhien kyykyttämispolitiikkaa koko EU:n mitassa. Mitä se tekee tänään Kreikassa, sen se tekee huomenna Suomessa ja koko EU -alueella. Siinä tarkoituksessa Katainen ja kumppanit vaativat Brysselin komissaareille oikeutta puuttua jäsenmaiden budjettipolitiikkaan.
On mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä demokratian häpäiseminen junaillaan Suomessa. Vedetäänkö vasemmistoa taas kölin alta?

Talouskurisopimuksella valtiot pakotetaan leikkaamaan koko Euroopan kokonaiskysyntää. Sillä on tuhoisat seuraukset paitsi Euroopalle, myös muulle maailmalle. Nyt toteutuu se mistä oikeisto on haaveillut viimeiset vuosikymmenet: jättivoittojen yksityistäminen ja tappioiden sosialisoiminen. Valtionfirmoja yksityistetään, kansallisomaisuutta myydään, työntekijöiden palkkoja ja työehtoja huononnetaan, työuria pidennetään, palveluja ajetaan alas, julkista koulutusta ja terveydenhuoltoa puretaan ja perusturvaa heikennetään.

Vasemmiston mukautuminen tällaiseen politiikkaan merkitsee itsemurhaa. Oikeisto tulee jyräämään meidät ja protesti suuntautuu erilaisiin oikeistopuolueisiin. Myös poliittinen passiivisuus vain kasvaa. Se on erityisen tuhoisaa vasemmistolle, joka voi yhteiskunnallisena uudistusliikkeenä nojautua viime kädessä vain ihmisten omaan aktiivisuuteen.

On toinenkin tie. On toiminnan ja vastarinnan tie. Tänä keväänä ammattiyhdistysliike on yhdistänyt voimansa leikkauspolitiikkaa vastaan yleislakkoihin Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Portugalissa, Tshekissä. Ranskan vasemmisto on jo vuosia asettunut oikeistoa vastaan ja pystyy nyt haastamaan sen tasaväkisesti presidentinvaaleissa.

Me täällä Suomessakin voimme liittyä samaan rintamaan. Euroopan vasemmisto kutsuu kaikkia finanssikriisistä ja nykypolitiikasta kärsiviä yhteiseen toimintaan suunnan muuttamiseksi. Tähän tarvitaan kolmea muutosta:
– Ensinnäkin leikkausten kieltäminen.
Leikkaukset eivät ole parannuskeino, vaan myrkkyä. Ne aiheuttavat työttömyyttä, turvattomuutta, ja massaköyhyyttä. Leikkaukset eivät ole ainoastaan inhimillisesti kestämättömiä vaan ne syöksevät talouden taantumaan. Vain asemenojen ja voittojen leikkaaminen on järkevää.
– Toiseksi täytyy katkaista riippuvuus rahoitusmarkkinoista.
Ei rahoiteta enää pankkeja, vaan ohjataan rahat hyödyllisiin menoihin, työllisyyden hoitoon ja julkisiin palveluihin. Euroopan Keskuspankilla on lähes rajaton valta luoda rahaa ja lainata sitä suoraan jäsenvaltioille tärkeisiin investointeihin.
– Kolmanneksi täytyy saada ihmisille lisää valtaoikeuksia.
Työntekijöille oikeus päätöksentekoon yrityksissä, kansalaisille päätöksenteko -oikeus yhteiskunnallisissa asioissa ja edustajillemme valituissa elimissä.

Nämä kysymykset mekin voimme nostaa esiin omassa lähiympäristössämme. Näiden tavoitteiden puolesta voisimme kokoontua vappuna jälleen torilla, kuten perussuomalaiset tekevät.
Poliittisella ja ammatillisella työväenliikkeellä on voimaa, jos se haluaa sitä käyttää. Ratkaisevaa on, haluammeko olla mukana toimimassa ihmisten kanssa paremman tulevaisuuden puolesta.
Espanjalaisen Torien liikkeen aloitteesta kansainvälinen Occupy -liike kokoaa voimiaan mielenosoitukseen 12.5. kautta maailman: demokratian puolesta finanssikeinottelua vastaan.
Jos yhdistämme voimamme, voimme sanoa kuten Wall Streetin valtaajat viime syksynä: Me emme enää alistu tähän. Meitä on 99 prosenttia, ja meillä on valta muuttaa maailmaa.

Hannu Ketoharju

 

Juuan työväenjärjestöt kunniakäynnillä Punaisten muistomerkillä.

 

 

Pauli Eskelisen puhe vappuaamuna punaisten muistomonumentilla Joensuussa

Väkivalta jatkuu Suomessa
Porvariston väkivalta ei suinkaan päättynyt Suomessa vuoden 1918 luokkasotaan ja vankileirien kärsimykseen. Se jatkui läpi 20 -luvun Pihkalan -kaartin lakonmurtamisina ja huipentui kesällä 1930 Lapuan liikkeen tekemiin työväen edustajien muilutuksiin ja murhiin. Tappioon päättyneen sotaretken jälkeen tilanne jo muuttui, vaikka porvaristo yritti vielä väkivallalla tukahduttaa työläisten lakkoliikettä Arabian tehtaalla pamputuksin ja Kemissä ampumalla kaksi työläistä rauhallisessa mielenosoituksessa lakon aikaan, totesi Pauli Eskelinen puheenvuorossaan Joensuussa Punaisten muistomerkillä vappuna.
– Vasta yleislakko vuonna 1956 osoitti porvaristolle, ettei se pysty enää hallitsemaan suoranaisella väkivallalla. Porvariston taloudellista väkivaltaa työväestö pystyi vastustamaan joukkovoimalla ja ajamaan läpi merkittäviä sosiaaliturvan uudistuksia sodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Lapsilisäjärjestelmä ja kattava yleinen sosiaalivakuutusjärjestelmä olivat merkittävin saavutus. 70 -luvulla kansanterveyslaki ja peruskoulu -uudistus oli työväestön suuria saavutuksia.

– 90 -luvulla tilanne muuttui. Porvariston harjoittama taloudellinen väkivalta on pahentunut, köyhyys ja eriarvoisuus ovat kääntyneet kasvuun. Vasemmistopuolueet ovat olleet mukana Suomessa leikkaamassa sosiaaliturvaa ja myymässä yhteistä valtion omaisuutta pilkkahinnalla. Tunnen suurta häpeää työväenliikkeen puolesta. Leipäjonot kasvavat ja vanhukset makaavat likaisissa vaipoissaan hoitolaitoksissa muka rahan puutteen vuoksi, kun samaan aikaan pelastetaan eurooppalaisia suurpankkeja satumaisilla summilla.
– Työväenliikkeen joukkovoimalla asiat voitaisiin korjata. Kysymys ei ole rahan vaan tahdon puutteesta, Eskelinen vakuutti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: