Kunnallisen demokratian puolesta pakkoliitoksia vastaan

Suomessa kunnat vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kouluopetuksen järjestämisestä ja valtio niiden rahoittamisesta valtionosuuksien kautta. Kataisen hallitus on vetäytynyt vastuusta leikkaamalla kunnilta vuosina 2012 – 2017 jo 6,6, miljardia euroa valtionosuuksia. Pääministerin mukaan lisää leikkauksia on luvassa kevään kehysriihessä. Näin kunnat pakotetaan leikkaamaan lähipalvelujaan.

Itse aiheuttamiensa ongelmien varjolla (ratkaisuksi) hallitus ajaa pakolla perustuslain vastaisesti ”jättikuntia” maakuntakeskuksiin ja muuanne sekavia hallintohimmeleitä: sote-alueita sekä isäntä- ja renkikuntia.

 

Joensuun kaupungin johdossa näyttää olevan järkkymätön usko suuruuden ekonomiaan kuin entisessä Neuvostoliitossa. Kun surutta kannatetaan ”jättikunnan” muodostamista Joensuun alueelle, vaikka ympäryskunnat vastustavat hanketta.

 

Kommunisteina haluamme muistuttaa, että perustuslain mukaan kunnat ovat asukkaiden itsehallintoa. Pakon ja leikkaamisen sijaan kannatamme demokratian laajentamista ja kuntien talouden laittamista kuntoon.

 

Tarvitaan vaaleilla valittava maakuntahallinto, jonka alaisuuteen koottaisiin koko sekava ja hajanainen seudullinen hallinto mm. sairaaanhoitopiirit ja erikoissairaanhoito. Kunnallista demokratiaa pitää laajentaa kunnanosavaltuustoilla ja osallistuvalla budjetoinnilla.

 

Valtionosuuksia pitää lisätä ja pääomatulot saada progressiivisen verotuksen piiriin ja laittaa ne kuntaverolle. Kuntien palvelujen kallis yksityistäminen pitää lopettaa, sen sijaan kuntien omaa liiketoimintaa pitää lisätä.

 

Torjumme kuntien pakkoliitokset, koska sillä ei vähennetä palvelujen tarvetta eikä lisätä niiden rahoitusta. Niillä luodaan vain Kataisen itsensäkin arvostelemaa hierarkkisesti ylhäältä alas rakennettua yhteiskuntaa. Demokratian irvikuva on seudullisen kansanäänestyksen esittäminen.

 

 

Martti Vaskonen, Joensuu

 

Ari Sulopuisto, Joensuu

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: