Hannu Ketoharjun puhe vapun aattona 30.4.2014 Juuassa työväen yhteisessä juhlassa

Hannu Ketoharjun puhe vapun aattona 30.4.2014 Juuassa työväen yhteisessä juhlassahannu

 

Hyvät toverit

Kansainvälisen tilanteen kiristyminen Ukrainan kriisin yhteydessä on saanut Nato-intoilijat ylikierroksille Suomessa. Lähes päivittäin spekuloidaan Suomen liittymisellä Natoon. Kokoomushan on vaatinut sitä jo pitkään. Ukrainan kriisissä suurvaltojen erilaiset intressit ovat törmänneet vastakkain. Suomen poliittisen johdon piiloutuminen EU:n yhteisen ulkopolitiikan selän taakse on heikentänyt mahdollisuuksia toimia omien etujemme mukaisesti Venäjän suhteissamme. Se on myös estänyt meiltä aktiivisen sovittelijan roolin, koska EU on yksi kriisin osapuoli.

Pääsiäisen alla Genevessä sovittiin, että Ukrainan kriisiin haetaan ratkaisua Euroopan yhteistyöjärjestön, ETYJ:n avulla. Se avaa mahdollisuuden selvittää tilanne diplomaattisin keinoin rauhanomaisesti.

Suomen sotien jälkeisen ulkopolitiikan menestystarinan ydin on ollut ”pyrkimys pysytellä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella” ja etsiä rauhanomaisia ratkaisuja kansainvälisiin konflikteihin voimapolitiikan sijaan.

Liittyminen sotilasliitto Natoon vain pahentaisi Suomen tilannetta ja veisi meidät suurvaltapolitiikan pelinappulaksi. Joutuisimme kasvattamaan myös armeijan asehankintoja ja paineet osallistua sotilasoperaatioihin eri puolilla maailmaa kasvaisivat. Mistä rahat otettaisiin tähän eliitin hankkeeseen tiukan talouskurin aikana?

Kansainvälisyyteen nojaava työväenliike on myös rauhanliike, joten Nato-intoilijoiden aseiden kalistelulle on sanottava selvästi ei. Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus on meidän voimamme, siitä on pidettävä kiinni.

Kokoomuksen suuri hanke, kunta- ja sote-uudistus joutui perustuslailliseen umpikujaan. Mutta oppositio riensi pelastamaan hallituksen ja eliitti suoritti vallankaappauksen erva-hankkeella. Neljän suuren puolueen johtajat neuvottelivat salaisesti ja pikaisesti sopimuksen. Se keskittää sosiaali- ja terveyspalvelut viiden yliopistollisen keskussairaalan ympärille muodostettavien kuntayhtymien, uusien ”hallintohimmelien” alaisuuteen. Meidän juukalaistenkin sote-palveluista päätettäisiin Kuopiossa. Ainoatakaan päätöksentekijää ei valittaisi suoraan vaaleilla, kuntalaisille jäisi vain maksajan rooli.

Tämä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokeilu, hyppy tuntemattomaan, jossa lähipalveluista päättäminen vietäisiin kuntalaisten ulottumattomiin. Muualla maailmassa päätösvalta, varsinkin sosiaalipalveluissa pyritään nykyään tuomaan mahdollisimman lähelle ihmistä. On vaarassa, että terveydenhoitokin tulisi jatkossa entistä enemmän painottumaan kalliiseen erikoissairaanhoitoon. Varsinainen kansanterveyslain mukainen ennaltaehkäisevä työ jäisi lapsipuolen asemaan. Keskittäminen avaa mahdollisuuden lähipalvelujen karsintaan ja terveys- ja hoivapalvelujen laajaan yksityistämiseen, kuten Elinkeinoelämän Keskusliitto on vaatinut. Siitä kärsivät eniten pienituloiset ihmiset. Ratkaisu on tuhoisa myös kunnallisen demokratian kannalta. Puolet kuntien talousarvioista päätettäisiin pienessä piirissä suurten kaupunkien nokkamiesten ja -naisten toimesta.

Vaihtoehto vallan keskittämiselle on vaaleilla valittava maakuntavaltuusto. Kansainvälisyyttä korostavan työväenliikkeen ei pidä epäröidä ottaa oppia muualta Euroopasta. Siellä kaksiportainen paikallishallinto on yleinen. Kun maakuntavaltuuston alaisuuteen järjestetään valtion rahoittama erikoissairaanhoito, niin pienetkin kunnat voivat hoitaa lähipalvelut. Nyt jos koskaan pitää herätä vasemmiston ja ay-liikkeen piirissä. Kokoomuspolitiikan harjoittamisessa mennyt luottamus voidaan palauttaa toimimalla asukkaiden etujen puolesta lähipalvelujen ja kunnallisen demokratian turvaamiseksi.

Vuosia jatkunut EU:n talouskriisin varjolla harjoitettu tiukka talouskuri on johtanut Välimeren maissa sosiaaliseen kriisiin. Jopa yli puolet nuorista on työttömänä ja monet joutuvat muuttamaan maastaan pois. Kansainvälinen Punainen Risti julisti nämä maat katastrofialueeksi viime vuonna.

Työttömyys ja toimeentulovaikeudet ovat kasvaneet harjoitetun, väärän talouspolitiikan seurauksena. Julkisen talouden mittavat leikkaukset ovat pahentaneet tilannetta. Pankkien pelastamisesta on pidetty huolta ja valtioiden omaisuutta on myyty suursijoittajille. Suomenkin hallitus on siunannut tämän Kreikan, Espanjan ja Portugalin kansoja kurittavan EU-politiikan. Kansan suuttumuksen vuoksi Espanjan, Italian ja Ranskan uudet johtajat ovat luopumassa tiukasta budjettikurista, jolla leikkauspolitiikkaa on perusteltu. Jopa Saksa on valmis hölläämään tiukkaa talouspolitiikkaa kasvavan arvostelun ja kriisin pitkittymisen vuoksi.

Suomessa sen sijaan Kataisen hallitus jatkaa talouskuria keskellä lamaa. Nyt kehysriihessä leikattiin lapsilisiä 110 miljoonaa euroa. Yli kuusikymmenvuotisen historian aikana niin on tehty aiemmin vain kerran, 90-luvulla Lipposen hallituksen toimesta. Eläkkeistä leikattiin jälleen, vaikka taitettu indeksi, Lipposen lahja sekin, on syönyt eläkkeiden ostovoimaa tuntuvasti vuosien mittaan. Kuntien valtionavuista Kataisen hallitus on päättänyt jättää maksamatta 6,5 miljardia euroa vuoteen 2017 mennessä. Se merkitsee kuntaveron korotuksia ja lähipalvelujen leikkauksia.

Viime perjantaina järjestettiin Helsingissä yksityishenkilöiden sosiaalisessa mediassa kokoon kutsuma mielenosoitus. Vaatimuksena oli, että asioihin on tultava muutos ja talous on markkinoiden sijaan laitettava palvelemaan hyvinvointivaltiota. Eduskuntatalon eteen kokoontui toista tuhatta mielenosoittajaa, pääasiassa päättäjiin turhautuneita nuoria. Tunnelmia kuvaa hyvin Pertti Kurikan yhtyeen tunnus ”päättäjät pettää aina”. Seuraava mielenosoitus on kutsuttu koolle toukokuun lopulle. Järjestäjät vakuuttavat jatkavansa niin kauan, että muutos tapahtuu. Suomessakin voi olla päättäjillä edessään kasvavat nuorten mielenosoittajien joukot, kuten Etelä- ja Keski-Euroopassa, jos politiikan suunta ei muutu. Tampereen ”kiakkovieras” mielenosoitus saattoi olla ensimmäinen varoitussignaali.

 

Toverit

Vasemmisto voisi koota tyytymättömät, leikkauspolitiikkaan turhautuneet nuoret muutosvoimaksi. Silloin pitää luopua kokoomuksen ajamasta EU:n talouskurista ja nousta aktiiviseksi hyvinvointivaltion puolustajaksi. Hyvinvointivaltion rahoitus turvataan oikeudenmukaisella verotuksella, jossa kaikkia tuloja verotetaan progressiivisesti, myös pääomatuloja. Varaahan on, sillä pörssiyhtiöt jakavat tänäkin keväänä Suomessa osinkoina yli kahdeksan miljardia euroa omistajilleen.

Olemme liian kauan antaneet pankkien ja muun rahaeliitin hallita meitä. Vasemmiston on lopultakin lyötävä kampoihin koko Euroopan laajuisesti. Ratkaisut on löydettävä yhdessä. Työväenliikkeen ja koko vasemmiston voimalla voimme muuttaa politiikan suunnan. Tehkäämme se!

 Kuvassa vasemmalla Jukka Hyttinen (sd), Ritva Väyrynen (vas) ja Hannu Ketoharju (skp).

Kuvassa vasemmalla Jukka Hyttinen (sd), Ritva Väyrynen (vas) ja Hannu Ketoharju (skp).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: