Lähipalvelujen puolesta

Kuntien lausuntokierroksella ollut sotelaki on susi jo syntyessään. Pitkään kuntaliitossa toiminut johtava lakimies Kari Prättälä ei muista toista lakia, jonka perustuslain mukaisuutta jo lainvalmistelijat itse olisivat niin laajasti epäilleet.

Eikä ihme. Ottaahan laki kunnilta pois puolet päätösvallasta ja siirtää sen viidelle, miljoonan asukkaan sote-alueen johdolle. Itä-Suomessa se tarkoittaa päätösvallan keskittämistä Kuopioon. Sote-alueen johto, jota ei valita vaaleilla, ratkaisisi järjestämispäätöksellä, mitä palveluja, miten laajasti ja millaisten tuottajien toimesta niitä Pohjois-Karjalassa tuotetaan.  Kunnille jää vain maksuautomaatin rooli, joita parhaimmillaankin vain ”kuullaan”. Prättälänkin mukaan järkevin ratkaisu olisi vähintäänkin kaksiportainen paikallishallinto: kunnat ja vaaleilla valittava maakuntahallinto, kuten Euroopassa hyvin yleisesti on.

Sote- systeemi on kokeilematon, monimutkainen tilaaja-tuottaja malli, ”hallintohimmelien” äiti. Se tulee toimimaan erikoissairaanhoidon ehdoin, vaikka suurimmat ongelmat ovat perusterveydenhoidossa, ennaltaehkäisyssä, rahan ja henkilöstön riittämättömyydessä. Tähän ei tule parannusta. Päinvastoin, valtion apujen leikkausten ja säästövaatimusten seurauksena lähipalvelut tulevat heikkenemään, eikä ainoastaan pienissä kunnissa. Tähän liittyy myös kuntien työntekijöiden irtisanomissuojan heikentäminen. Eihän lähipalveluja laissa edes määritellä. Nehän voidaan siirtää vaikka nettiin ja pyörille, kuten on jo suunniteltu. Edessä on kokonaisten sairaaloiden ja terveyskeskusten lakkauttaminen, kuten nyt tapahtuu pienille synnytyssairaaloille, kun päätösvalta luiskahtaa käsistä.

Heikkeneviin palveluihin on yksityinen lääkäribisnes jo valmiina iskemään kyntensä kelan rahoituksen tuella. Eihän laki mitenkään puutu terveydenhuollon eriarvoistavaan, monikanavaiseen rahoitukseen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteys on tärkeä, mutta nyt sivuutetaan sote-palvelujen yhteys moniin muihin lähipalveluihin, kuten kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Näin rikotaan kuntien tuottama paikallinen hyvinvointipalvelujen kokonaisuus.

Ministeri Paula Risikko on asettanut työryhmän pohtimaan kuntien roolia tulevaisuudessa. Kommunistien mielestä näin olisi pitänyt tehdä alun perin, kun kunta- ja soteuudistusta lähdettiin tekemään. Nyt on vielä mahdollista haudata byrokraattinen sote-uudistus ja rakentaa se uudelle tasa-arvoiselle ja demokraattiselle pohjalle.

Martti Vaskonen SKP:n Joensuun piirin puheenjohtaja

Hannu Ketoharju SKP:n Joensuun piirin piirisihteeri

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: