Toni Kallioisen puhe kunniakäynnillä punaisten muistomerkillä Joensuussa vappuna 2015.

Hyvät toverit

Vuonna 1918 eli lähes sata vuotta sitten nousi köyhä työtä tekevä kansa vatimaan oikeuksiaan. Punakaartin joukot suurimmilta osin koostuivat tehdastyöläisistä sekä torppareista. Tästä lähtökohtien huomattavasta erosta huolimatta he toimivat yhdessä paremman huomisen puolesta ja olivat valmiita taistelemaan siitä.

Tämä yhteinen taistelu onnistui sen ansiosta, että heillä oli selkeät yhteiset tavoitteen ja arvot sekä selkeä vihollinen eli porvari. Näiden seikkojen vuoksi oltiin valmiita taistelemaan aatteen puolesta.

Jo ennen varsinaista sotaa oli työväestö osoittanut, että he olivat valmiita kamppailemaan tosissaan, ja tämä tapahtui lakkojen muodossa. Tavoitteenaan ihmisarvoinen elämä vaatimalla muun muassa lyhempää työpäivää.

Luokkasota viimeistään osoitti, että työläiset olivat tosissaan, ja se saikin aikaiseksi liikettä porvaristossa, varsinaisen sodan tuloksesta huolimatta. Suurimpana esimerkkinä tästä lienee torppareiden vapautus.IMG_8293

Myöhemminkin vahva ja yhtenäinen työväenliike on saanut asioita aikaiseksi. Esimerkiksi ilman vahvaa omia arvojaan ajavaa vasemmistolaista liikettä ei meillä olisi tänä päivänä hyvinvointivaltiota tai peruskoulua.

Tänään vappuna 2015 suurinta kunnioitusta aatteen puolesta kuolleille voimme osoittaa sillä, että ajamme yhdessä vasemmiston yhteisiä arvoja porvaria vastaan. Tällä voimme näyttää sen, että porvaristo ei ole vielä voittanut. Nyt jos koskaan se on ajankohtaista. Emme saa unohtaa uhrausta, jonka punakaartilaiset antoivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: